U bent hier

Onkruidbestrijding in Aldlân

on aug 29, 2017

Regelmatig wordt het wijkpanel gewezen op overvloed aan onkruid op wegen en trottoirs.  Het wijkpanel heeft dan ook bij de gemeente om verduidelijking gevraagd . 

De gemeente Leeuwarden en Omrin hebben samen afspraken gemaakt over optimale onkruidbestrijding binnen de gemeente. Milieuvriendelijk en volgens een bepaalde ‘beeldkwaliteit’, zodat de openbare ruimte er in Leeuwarden volgens afspraak op het gewenste niveau uitziet. In Leeuwarden wordt door Omrin op wijkniveau onkruid bestreden.

Om de kwaliteit op het afgesproken niveau te houden, wordt er continu gecontroleerd (‘geschouwd’) door een medewerker van Omrin. Op basis daarvan wordt het hele jaar door onkruid in de openbare ruimte bestreden. Door gebruik te maken van de gecombineerde techniek; de traditionele borstel- en veegmethode en de nieuwe heetwater-methode (WAVE). 

Het hele jaar door wordt er in alle wijken geborsteld en geveegd (per wijk tien ronden) en van april t/m oktober wordt een speciale milieuvriendelijk techniek, de heetwater-methode (WAVE) toegepast (per wijk vijf ronden). In Nederland is het namelijk sinds begin 2016 niet meer toegestaan om chemie te gebruiken bij onkruidbestrijding op verhardingen en half verhardingen. Omrin werkt daarom met een duurzaam alternatief. Met de WAVE machine wordt onkruid verwijderd zonder chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Er wordt gebruik gemaakt van kokend water.

De impact van het kokende water is groot op de plant, waardoor de frequentie van behandelen het laagste is van alle alternatieve methoden. Daarnaast is deze methode dus geschikt voor alle verhardingen en halfverhardingen, waarbij het werken veilig en schadevrij is. De capaciteit van de WAVE-machine is relatief hoog. De machine kan in een gemiddelde wijk elke dag een oppervlakte van één tot twee hectare behandelen. WAVE werkt niet alleen voor pleinen, straten en stoepen. Ook voor het schoonmaken van kunstwerken en zitmeubilair is WAVE geschikt

UPDATE: Zomertijd

Vanwege de weersomstandigheden deze zomer, met zacht weer, regen en zon, is er sprake van een ‘groeispurt’ van onkruid. Zodoende is er extra groei van onkruid, en kan in bepaalde wijken een achterstand in bestrijding ontstaan. Om toch het gewenste niveau te garanderen is deze achterstand door de inzet van extra capaciteit inmiddels weer ingehaald.

Mochten er toch nog klachten zijn over de onkruidbestrijding, dan kunt u een melding doen via 14058.

Het Mienskipsfonds