U bent hier

Leeuwarden doet Groen

on mrt 20, 2014

Leeuwarden doet Groen!

 

Leeuwarden wil behoren tot de groenste en gezondste steden van Nederland. Daarom werkt de gemeente nauw samen met groene scholen en andere professionals op het gebied van groen en biologische diversiteit. Bij projecten als Ruim Baan wordt steeds meer rekening gehouden met deze punten. Er worden onder andere speciale bloemenmengsels gezaaid voor bijen en vlinders en er worden vogelvoorzieningen getroffen. Het beheer van het groen richt zich steeds meer op een structuur met meer bloemen, voedsel en schuilgelegenheid voor vogels, insecten en amfibieën. Leeuwarden is ook voorloper in het Fries Elfstedenbijenlint, omdat zij al 20 jaar geen gif gebruikt bij de onkruidbestrijding. Dat is goed voor mens en dier!

 

Ook u kunt meehelpen de stad groener en gezonder te maken! Dit kunt u doen door het inzaaien van speciale bloemenmengsels, die niet alleen een sier zijn voor uw tuin, maar ook bijen, vlinders en vogels aantrekken. Kale schuttingen kunt u laten begroeien door een geurende en bloeiende klimop. Ook kunt u insectenhotels en vogelnestkasten ophangen.

 

Wat kunt u doen als u geen voor- en/of achtertuin heeft?

Dan kunt u nu een boomspiegel adopteren. Dit is een plek rondom de stam van de boom waar u bloemen en planten kunt neerzetten. Door dit te melden bij de gemeente, wordt er een witte herkenningstegel geplaatst door de Buitendienst. De Buitendienst laat de spiegel dan met rust tijdens het onderhoud. In een steenachtige omgeving kunt u ook een geveltuintje ter grootte van een tegel aanleggen voor uw huis. Of dat ook in uw straat kan kunt u navragen bij de gemeente.

 

Als u het echt groots wilt aanpakken, is een groen dak een prachtig initiatief! U kunt ervoor kiezen om mos te laten groeien, maar er kan ook een daktuin aangelegd worden. Hier kunt u subsidie voor ontvangen omdat op piektijden het riool minder wordt belast! Een groen dak gaat bovendien langer mee en isoleert nog beter ook.

 

In veel wijken, buurten en dorpen ontstaan spontane initiatieven om moestuintjes aan te leggen of voor het planten van fruitbomen en bessenstruiken. U kunt dat samen met de hele buurt doen. Het levert u behalve verse en gezonde groente en fruit, ook goede sociale buurtcontacten op! Wist u dat op buurten waar gezamenlijke initiatieven zijn minder wordt ingebroken?

 

U kunt uw groen of eetbaar initiatief melden bij de gemeente op info@leeuwarden.nl of via telefoon 14 058. Voor meer informatie kunt u kijken op de websites www.eetbaarleeuwarden.nl en www.leeuwarden.nl/leeuwardendoetgroen

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: info@leeuwarden.nl of bellen naar 14058.

 

Het Mienskipsfonds